НачалоПреброяване '21Удължава се срока за набиране на преброители

Удължава се срока за набиране на преброители

  • ПДФ
  • Печат
Националният статистически институт удължава срока за набиране на преброители и контрольори за предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд до 16 ноември 2020 година.
Както и досега, кандидатите трябва да подадат заявление по образец в Община Созопол или Кметствата по населени места. Документите за кандидатстване могат да се изтеглят от сайта на Преброяване 2021 и в сайта на Общината, секция Преброяване 2021.
Какво е преброяване и кой участва в него?
Преброяването на населението и жилищния фонд е най-мащабното статистическо изследване в България. То се провежда веднъж на 10 години и обхваща населението, живеещо постоянно на територията на страната. Досега са проведени 17 преброявания и при всички са използвани преброители и контрольори.
За да се преброи цялото население у нас и наличните сгради по време на последното преброяване, проведено през 2011 г., бяха наети близо 45 хил. преброители и контрольори в цялата страна, въпреки че тогава за първи път се осъществи преброяване онлайн и над 40% от населението се възползва от него.
През 2021 г. по време на 18-ото преброяване на населението очакванията за онлайн преброени лица са доста по-високи, поради което е предвидено да се наемат около 30 хил. преброители и контрольори. Те ще трябва да посетят всички сгради и жилища в страната, да преброят непреброените онлайн лица, а където те са преброени, да вземат електронен код, който се получава от информационната система.
Защо да стана преброител?
Да бъдеш преброител е възможност да получиш не само допълнителна временна работа и допълнително възнаграждение. По време на преброяването преброителите ще придобият допълнителни знания и умения за дейността на Българската статистическа система и Европейската статистическа система.
Да участвате в екипа на преброяването е кауза, в която можете да се включите, за да научите и каква е днешната България в числа. Данните се използват, за да можем заедно да променим нашата страна и да я направим по-добро място за живеене. Числата ще станат основа на бъдещите политики, основани на информацията от преброяването. През следващото десетилетие данните ще предоставят възможност на правителството, областните и общинските ръководства да вземат обективни решения и да предлагат мерки. Следващото преброяване е след 10 години, не пропускайте шанса си да се включите сега!
Какво конкретно работят преброителят и контрольорът?
На всеки преброител ще бъде възложено с договор да преброи предварително определени преброителни участъци, в които обикновено живеят около 200 – 250 лица в около 80 – 100 жилища. Възможно е един участък да съдържа повече или по-малко хора и жилища в зависимост от особеностите на населеното място. Например в големите градове, ако в един вход на блок има 100 апартамента и около 300 живеещи в тях, вероятно това ще бъде един участък. Или ако в едно малко село има 10 души и 50 къщи, един преброител ще трябва да преброи и съседно село също с малко хора и сгради.
В периода на преброяването преброителите ще посещават домовете от 1 до 15 февруари 2021 г. във времето от 8.00 до 20.00 ч., включително събота и неделя.
При посещението те ще се легитимират със служебни карти, съдържащи трите имена, служебен номер и снимка, както и защити, които показват, че картата е автентична. Всеки преброител се отчита на своя контрольор за свършената работа.
Всеки контрольор отговаря за своя контролен район, който включва преброителните участъци средно на петима преброители. Контрольорите консултират и подпомагат преброителите в тяхната работа.
При необходимост, ако преброителите и контрольорите срещнат затруднения в работата си, кметовете на населените места определят придружители, които подпомагат преброителите и изпълняват техните указания.
Дейностите на преброителите и контрольорите са регламентирани в Закона за преброяването и неспазването им се санкционира!
Кой може да стане преброител и контрольор?
Задължителни изисквания за кандидатите за преброители и контрольори са те да са навършили 18 години, да имат поне средно образование, да не са осъждани.
Полезно за работата им, но не задължително условие, ще бъде да имат опит в сферата на образованието (учители и възпитатели), администрацията (областни и общински служители или други държавни служители), финансите, счетоводството, социалното подпомагане, социалните дейности, здравеопазването и други.
В определени населени места, в които има концентрация на население от турски, ромски или друг етнос, ще има нужда от преброители и контрольори, които владеят/умеят да комуникират на съответния език и познават обичаите.
Всички преброители и контрольори ще преминат еднодневно обучение, на което ще бъдат разяснени правата и задълженията им, както и начинът на попълване на преброителните карти. След успешно завършено обучение ще получат необходимите материали за предстоящата работа.
Какви са сроковете, какви документи са необходими и къде се подават?
Общинските преброителни комисии обявяват процедурата по набиране на документи за преброители и контрольори. В периода от 15 септември до 16 ноември 2020 г. кандидатите трябва да попълнят заявление и автобиография по образец, съгласие за обработка на личните им данни и да предоставят своя снимка. Тези документи се подават в общинските преброителни комисии, след което се разглеждат, а одобрените ще бъдат информирани за датите и местата на провеждане на обученията. След успешно завършено обучение се сключва договор за преброител или контрольор и се попълва клетвена декларация за опазване на статистическата тайна.
За Преброяването на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г. ще бъдат наемани преброители и контрольори за всички населени места в страната.
scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

април 2024
пвсчпсн
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930