НачалоФестивалиМеждународен фестивал за куклен и площаден театър в Созопол „АРЛЕКИНО И МАРИОНЕТА“ - 2020

Международен фестивал за куклен и площаден театър в Созопол „АРЛЕКИНО И МАРИОНЕТА“ - 2020

  • ПДФ
  • Печат

представят

АРЛЕКИНО И МАРИОНЕТА

международен фестивал за куклен и площаден театър в Созопол

 

Първото издание на Международния фестивал за куклен и площаден театър „ Арлекино и Марионета“ през юни 2019 г. предложи на жителите и гостите на гр. Созопол разнообразна програма с участието на професионални български и чуждестранни театрални формации като Московски куклен театър и Призма театро (Италия/Франция). Майсторът на Комедия дел Арте – прочутият италиански режисьор Карло Бозо, бе специален участник в програмата на събитията.
Изключителният зрителски интерес към фестивалните изяви ни даде основание да продължим напред, към новото, второ издание на  "Арлекино и Марионета", организирано, отново, от Театрална къща „Мариета и Марионета“ в партньорство с Община Созопол и продуценстка компания „Интернешънъл филм сървиз“. От 7 до 10 август 2020 г. улиците на древния морски град отново се превърнаха в сцена за различните театрални жанрове като куклен театър, пантомима, клоунада, буфонада, театър на предмета. Почти всички изяви се проведоха на ОТКРИТИ СЦЕНИ в Созопол. Фестивалната програма включваше парадно шествие по улиците на Стария град, както и артистично творческо ателие.
Всички основни и съпътстващи събития бяха с ВХОД СВОБОДЕН, предназначени за най-широк кръг зрители – деца и родители, туристи, любители на театъра, жители на града. Комедия дел арте, пантомимата, клоунадата, буфонадата, кукленият театър са създадени именно като „народни“ театрални жанрове, които забавляват масовата публика и са интересни за малки и големи. Спектаклите се вписват по естествен начин в градската среда - калдъръмените улички, архитектурни паметници и антични крепости на Стария Созопол.
Постоянни сцени на фестивала бяха Амфитеатърът в центъра на Стария град,  дворът на Градската художествена галерия, дворът на Етнографския музей на Созопол, както и сцената на НЧ „ Отец Паисий“.
Програмата на тазгодишното издание включваше 11 български спектакъла на 8 професионални държавни и частни културни организации. Планирали сме през следващата година културен обмен между театрални трупи от различни страни - не само от Европа, но и от целия свят.
По думите на маестро Карло Бозо, международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" се вписва изключително хармонично в атмосферата на древния град. Благодарение на географското си местоположение, природни дадености и най-вече – богато историческо наследство, Созопол би могъл да продължи своята мисия на културно средище и би могъл да се превърне във "втори Авиньон" – емблематичен летен център на театралното изкуство.

 

 

Прикачени файлове:
Изтегляне на файла (Arlekino2020.jpg)Arlekino2020.jpg160 Kb
scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

април 2024
пвсчпсн
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930