Начало

С ИЗИСКАНА ПОЩЕНСКА КАРТИЧКА ОБЩИНА СОЗОПОЛ СТАРТИРА АМБИЦИОЗЕН ПРОЕКТ

  • ПДФ
  • Печат
През 2019 г. Община Созопол представи изложбата АПОЛОНИЯ/СОЗОПОЛ – ГРАД В СПИРАЛАТА НА ВЕЧНОСТТА, картография • археология • открития. Тя бе организирана в партньорство с Национална библиотека „Св.св. Кирил и Методий“, Военно-географска служба – МО, Международен търговски и културен център – ГЕОПАН и Общински културен институт „Музеен център“ – Созопол.
Културното събитие отвори една голяма тема – то показа, че в световните архиви, музеи и частни колекции има много неизвестни страници за Аполония Магна, днешния Созопол. Така се породи идеята, Община Созопол, нейните културни институции и партньори от изложбата, да обединят усилия и започнат системна и последователна работа по издирването и публикуването на културно-историческото наследство на Созопол, съхранено по света. С изискана пощенска картичка, посветена на изключителна находка от XVII в., чийто следи се губят в сбирката на неизвестен и до днес колекционер, започва публикуването на първите резултати на проекта.
За един от тях разказва д-р Виолета ВАСИЛЧИНА – изкуствовед – научен консултант на ГЕОПАН:
"Рисунката, изобразена на лицето на картичката, представя созополски пейзаж от времето на турското владичество. Въпреки видимите белези на запустение и разруха, в които тъне градът, няколко топоса приковават вниманието – руините на крайбрежните крепостни стени с крайъгълни кръгли кули, базата на мемориален паметник колона (вероятно гръцка или римска), останките от фаровата кула, няколко едва набелязани полуразрушени корпуси на големи сгради, сред които може би и църква с купол, островът в дъното с вятърни мелници и други постройки – най-вече останки от средновековния Созопол".
Рисунката на стария Созопол се счита за произведение на фламандския художник Ян Питърс, известен като голям документалист-пътешественик.
Фотокопието (1962) от оригинала е от семейния архив на Оля Бакърджиева. Рисунката е била притежание на парижкия колекционер М. Делакр – записана като номер 606 от каталога му. Била е продадена в края на 50-те или началото на 60-те години на ХХ век на неизвестен колекционер (местонахождението ? днес не е известно). Нейна фотография е била запазена в колекцията на Шарл Стърлинг, консерватор в парижкия Лувър и професор по история на изкуството в Ню Йорк.
Отпечатаната възпоменателна пощенска картичка е специално издание на Община Созопол и ГЕОПАН по проекта „АПОЛОНИЯ/СОЗОПОЛ – ГРАД В СПИРАЛАТА НА ВЕЧНОСТТА“, 2022.
Благодарение на това опазено взаимодействие отпреди половин век, днес Созопол отново застава пред нас със своя суров средновековен облик. Показаното изображение на пощенската картичка е само началото на едно ново търсене на холандския оригинал и това е една от целите на проекта в следващите години.
Прикачени файлове:
Изтегляне на файла (P-S-Face.jpg)сн.1602 Kb
scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

юни 2024
пвсчпсн
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930