Задължения на хотелиерите и ресторантьорите
ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ХОТЕЛИЕРИТЕ И РЕСТОРАНТЬОРИТЕ:
Всяко лице, извършващо хотелиерство и/или ресторантьорство е длъжно:
- да предоставя туристически услуги, отговарящи на изискванията за определената категория на обекта;
- да извършва съответната дейност само в категоризиран туристически обект;
- да постави в близост до входа на туристическия обект табелата за звездната категория и табела с информация за наименованието и седалището на фирмата, работното време на обекта, имената на лицето, управител на обекта;
- да спазва българското законодателство, уреждащо престоя на туристи на територията на РБългария;
- да обяви цените на нощувките и на другите предлагани услуги чрез ценоразпис, поставен на видно за потребителите място, в близост до рецепцията и във всяка стая;
- да състави ценоразписи: лист-меню за кухненската и сладкарската продукция, и карт-меню за алкохолни и безалкохолни напитки със съответните продажни цени и грамажи;
- да обявяви цените на предлаганите услуги в левове, изписани четливо и разбираемо, и да не въвежда потребителите в заблуждение;
- за всяка продажба се издава документ, който съдържа данни за датата на продажбата, вида на услугата и цената;
- да сключва договори само с туроператори, туристически агенти, хотелиери и ресторантьори, удостоверили правото си да извършват съответния вид туристическа дейност;