Начало

Беседа за расовата дискриминация

  • ПДФ
  • Печат

Днес светът отбелязва денят за борба срещу расовата дискриминация. На днешният ден се навършват 52 години от разстрела на 56 мирни демонстранти, протестиращи срещу Апартейда, през 1960 г. в Шарпвил, Република Южна Африка, а 6 години по – късно на 26 октомври 1966 година, с резолюция на Общото събрание на ООН, 21 март е обявен като Ден на борбата за ликвидиране на расовата дискриминация. Това бе поводът Областната комисия за защита от дискриминация съвместно с Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Созопол да организират информационна кампания сред созополските ученици.

 

Пред учениците оедми и осми класове на ОУ”Св. Св. Кирил и Методий” регионалния представител на Комисията за защита от дискриминация Ирина Иванова изнесе беседа, с която запозна младите хора със смисъла и значението на Световния ден за борба срещу расовата дискриминация. Те бяха започнати със значението на думата „дискриминация”,беше им разяснено как да не допускат да бъдат дискриминирани и самите те да не дискриминират останалите. Срещата продължи с филм по темата в който героинята е поставена в различни ситуации като неволен или пряк участник в дискриминационни ситуации. Показани бяха и снимки, които онагледяваха различни случаи на дискриминация.

Присъствалите ученици с интерес слушаха новата информация за урока по толерантност и разбиране към различните от нас и спазване на човешките права.   „Никой не трябва да бъде третиран несправедливо и неравно заради неговия пол, раса, етническа принадлежност, народност, гражданство, сексуална ориентация, имуществено състояние, различна вяра или физически различия” –  към това акцентира  в своята презентация Ирина Иванова.

Бяха отправени въпроси към децата, дали е допустимо свободата на словото да бъде извинение за предразсъдъците, да се изключват ли от колектива съученици, заради етническата им принадлежност, на което те дружно отговориха отрицателно.

„Човек не бива да остава равнодушен към подобни прояви на дискриминация и не бива да се страхува да потърси правата си”,  апелира Иванова към младежите, като ги информира, че има Закон за защита от дискриминация и  всеки месец има приемна в сградата на община Созопол, където могат да получат консултация и помощ, ако са били дискриминирани.

Обществото трябва да се учи на етика в отношението си към различните хора, затова е важно да възпитаваме младите хора на сътрудничество, обща полезност и удовлетвореност, за един по-хармоничен и мирен свят.

Валентина Джипова

 

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

юни 2024
пвсчпсн
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930