НачалоОбщински предприятия и институтиОбщински културен институт

Общински културен институт ”Музеен център” – Созопол

  • ПДФ
  • Печат

Общински културен институт ”Музеен център” – Созопол

Адрес: гр. Созопол пл. „Хан Крум” № 3

Тел. за връзка 0550/22226

Музейният център е основен културен институт на територията на Община Созопол. Създаден е през 2014 г.  с цел проучване,опазване, представяне и популяризиране на богатото културно-историческо наследство на Созопол – най-древния град на България.Развива се в три направленияархеология,етнография и изобразителни изкуства.В структурата му са включени Археологически музей – Созопол, Художествена галерия, музей „Свети Никола” в гр. Черноморец, Етнографски музей – Созопол и ,,Център за изкуства, местни художествени занаяти и традиции ‘’ гр. Созопол.


            Археологическият музей е създаден през 1961 г. Помещава се в сградата на Културния дом на Созопол, на централния градски площад „Хан Крум” №3. Музеят е включен под №8 в инициативата на Българския туристически съюз „100-те национални туристически обекта на България”. Експозицията е разположена в няколко зали и представя хилядолетната история и културна традиция на Созопол и региона. Представени са над хиляда експоната датиращи от
V хил. пр.Хр. до XVIII в. Музеят притежава най-голямата колекция от древногръцки вази VI-IV в. пр.Хр. Забележителни са колекциите от каменни и оловни котви и щокове II-I хил. пр.Хр. и антични, и средновековни амфори. В залите на музея ценителите на историята могат да почувстват духа на отминали исторически епохи. Историческият разказ разкрива тайните на потъналите праисторически селища и  тракийските крепости по Меден рид. Акцент на експозицията е историята на древна Аполония основана през 610 г. пр. Хр. Представена е градската култура, погребалните обичаи  и колекция изящни древногръцки вази VII-II век пр Хр. Интерес представляват античните фризове и архитектурни детайли, колекцията от малка теракотна пластика и фрагменти от най-древния водопровод открит в България, датиран в кр. на V в. пр.Хр.
            Историята на Аполония по време на Римската империя (
IIV в.) е представена чрез находки от Римския некропол – амфори, монети, керамични и стъклени съдове. Тук рано проникват християнските идеи. През Аполония минава пътя на Свети Андрей в мисията си за разпространение на християнството по Западното Черноморие. В историческите извори от II в. се споменава името Авъл Публий Елий – епископ на Аполония и Деултум (дн. Дебелт). След приемането на християнството за официална религия в Римската империя през IV в. градът е наречен Созополис – град на спасението.Експонатите от късната античност и средновековието представят Созопол като важен административен,културен и   религиозен център на границата между две велики империи България и Византия.От изключително значение е мраморният реликварий с мощи на Свети Йоан Кръстител   
,открит през 2010 г. при разкопките на средновековният манастир на остров „Свети Иван”.Важно място сред средновековните експонати заема колекцията от сграфито-керамика и средновековни накити.Османският период от историята на Созопол (1453-1878 г.),е представен с монетно съкровище от
XVIII век и късносредновековна керамика.      Експозицията на музея постоянно се обновява с нови музейни модули представящи последните археологически открития.Годишно се посещава от десетки хиляди български и чуждестранни туристи.      
            Музеят е домакин на международния франкофонски фестивал „Солей” и „Празници за изкуства Аполония”. В залите му се организират художествени изложби, камерни концерти, музикални конкурси и майсторски класове.


1


2

 


                                              
Художествена галерия


Адрес: гр.Созопол, ул.„Кирил и Методий”
78

тел. за връзка:

0550/2-2202

           
Художествената галерия на гр. Созопол е създадена през 1991 г. Помещава се в сграда – паметник на културата, изградена на скалистия морски бряг в североизточната част на Созополския полуостров. Постоянната експозиция е разположена на два етажа и включва около 300 произведения – живопис, графика и склуптура. Забележителна е колекцията от картини на проф. Александър Мутафов – един от първите български художници маринисти. В самостоятелна зала е представена колекцията „Старият Созопол” на созополските художници Яни Хрисопулос и Петър Катерков. Изложени са творби на Георги Божилов – Слона, Николай Шмиргела, Георги Баев, К. Карамфилов, Греди Аса, Иван Бахчеванов и др. известни български художници. Галерията организира пленер по склуптура и ежегодни, международни пленери на художници – маринисти.

3

 

Художествена галерия


Етнографски музей гр. Созопол

Адрес: гр. Созопол  ул. „Кирил и Методий” № 34

тел. за връзка: 0878433557

       Експозицията включва над 300 експоната, дарени от местното читалище, тракийското дружество "Яни Попов" и българо-гръцкото дружество „Аполония”. Тя се помещава в къща „Тракийски хан” (кр. на XVIII в.) – архитектурен паметник на културатаот периода на Възраждането. Намира се в старата част на гр. Созопол на ул. „Кирил и Методий” №34. Автентичен вид на двора придават  оформените навеси и чардаци, под които са изложени тъкачен стан, бъчви за вино, кадуси за мачкане на грозде, селскостопански сечива, миндер и битов инвентар. Експозицията пресъздава уюта на някогашната созополска къща със софрата и огнището край нея, изпълнено с кухненски съдове. Акцент на експозицията са традиционните тъкани и облекла, характерни за  етнографските групи рупци, загорци и тронки, обитаващи района на гр. Созопол през XVIII-XIX в. Носии, красиви покривки и шарени черги, пъстри престилки, възглавници и ръкавели са част от многоцветието, което контрастира с потъмнелите от времето подове и тавани. Представени са занаятчийски инструменти свързани с основния бит на населението – риболов, земеделие, скотовъдство. Разположените на пода чекрък, въртелка, чепкала за вълна, маган за чистене семената на памука представят домашните занаяти и придават завършен вид на експозицията.

През 2015 е стартиран съвместен проект между Община Созопол, Фондация „ Созопол” и ЕС  „Созопол – съхраненото културно наследство и културна идентичност през вековете”. В рамките на този проект бе изцяло обновено и разширено експозиционното пространство, разпределено във четири експозиционни зали с различна тематика. Представен е градският бит, култура и ежедневие на населението на град Созопол. В другите експозиционни пространства са разположени гостуващи изложби на РИМ Ямбол – „Кукерите- шарен цвят” и на Националният исторически музей – „ Цвят и мистика – костюмът разказва”.

4 

Етнографски музей гр. Созопол

5 

Откриване на Етнографския музей

6 

Експозиция

                                  

 

Музей „Свети Никола” – гр. Черноморец

 

Адрес: гр. Черноморец ул. „Байкал” № 6

тел. за връзка 0550/44222


Музеят е създаден през 2014 г. в гр. Черноморец – разположен на западния бряг на Созополския залив. Селището е известно в исторически извори с името Свети Никола, възникнало през XII в. около едноименния средновековен манастир и съществува под това име до 1951 г. Разположен е в самостоятелна сграда в непоспредствена близост до централния градски площад. Експозицията е на два етажа, структурирана в две направления – археология и етнография. В древната история на региона въвежда тематичната археологическа изложба „Черноморец – хилядолетното начало”. Представени са керамични съдове, каменни и костени оръдия на труда открити при разкопки на праисторическото селище в местността „Аклади” – VI-IV хил. пр.Хр. Археологически находки (монети, керамични съдове, амфори и други артефакти) пресъздават историята на ранновизантийската крепост на нос Акра (IV-VI в.) и крепостта на нос Хрисосотира (VI в. пр. Хр. – XIV в. сл. Хр.). Експозиционния модул „Бургаският залив – кръстопът на древни цивилизации” ни запознава с древното корабоплаване и историята на най-значимите антични градове в региона – Месамбрия (дн. Несебър) Анхиало (дн. Поморие), Форос и Акве Калиде (в околностите на гр. Бургас) и Аполония (дн. Созопол). Изложени са каменни котви, оловни щокове и макети на кораби от античността и средновековието. Историческия разказ за всеки един от градовете е богато илюстриран чрез фотоси и археологически находки.           
На втория етаж на музея е поместена етнографска експозиция „Бит и култура на крайбрежна Странджа”. Поминакът и старинните занаяти на местното население са представени чрез земеделски оръдия на труда
и занаятчийски инструменти. Пъстрото многообразие на сбирката придават традиционните тъкани и облекла, характерни за етнографските групи (рупци, загорци и тронки), обитаващи района на Странджа през XVIII-XIX в. Акцент в експозицията е колекция от накити – пафти, колани, гривни, наушници и др. Те са важен елемент от женското облекло и белег за социален статус и естетиката на българката. Специална витрина е отделена за традиционния риболов. Експонирани са икона на Свети Никола – XIX в. и керамична ампула, в която през 2012 г. при разкопките на средновековния манастир „Св. Никола”, гр. Созопол, са открити мощи на светеца. Колекцията допълват навигационни уреди, корабни фенери и принадлежности за черноморски риболов.                                    Най-новият музей на територията на община Созопол е създаден през 2014 г. в гр. Черноморец – разположен на западния бряг на Созополския залив. Селището е известно в исторически извори с името Свети Никола, възникнало през XII в. около едноименния средновековен манастир и съществува под това име до 1951 г.          
                                                  .

7
Крепостта Акра

8 

Музей „Свети Никола” – гр. Черноморец

9 

Експозиция „ Старият Созопол” разположена в Дукова къща, изградена в първоначалният си вид във втората половина на XIX век.

,,Център за изкуства, местни художествени занаяти и традиции ‘’

Адрес: гр. Созопол

ул. „Кирил и Методий” № 29

тел. за връзка 0888789255

В ново време сградата функционира като детска градина и Териториална данъчна служба към община Созопол.

През 2007 г. къщата е почти напълно унищожена от пожар. Със съдействието на министъра на финансите, г-н Симеон Дянков, сградата е предоставена за културни нужди на община Созопол. Възстановяването ? се осъществява в рамките на проект ,,Европейски център за изкуство, местни занаяти и традиции”, по програма „Развитие на сектор рибарство”. Строително-монтажните дейности за възстановяване на сградата са извършени от фондация „ Созопол”, със съдействието на Община Созопол.

 ,,Центърът за изкуства, местни художествени занаяти и традиции ‘’ е недвижима културна ценност с категория ,,местно значение“

През 2015 година на това място са извършени пълни археологически проучвания, предшестващи строителните дейности по възстановяването на сградата в първоначалният й вид.

С откриването на експозицията „Старият Созопол”, включваща произведения на изкуството, свързани с града и морето, /автентични икони XVII-XIX век, малка пластика, картини на местните художници Яни Хрисопулос, Петър Катерков и др./ се интегрира ново динамично творческо пространство, включено в структурата на ОКИ „ Музеен център” Созопол.

Функциите на експозицията и дворното пространство на сградата ще бъдат свързани с обучението на деца и възрастни в приложни изкуства, местни традиционни и художествени занаяти. През настоящият туристически сезон се предвижда организирането на три изложби и експериментална работилница, съвместно със студенти от Факултета за приложни изкуства към Художествената академия гр. София.

Остров Свети Иван

Средновековният манастир „ Свети Йоан Предтеча е разположен в южната част на остров Свети Иван на 1 морска миля от северозападно от Созопол. В резултат от археологически проучвания в периода 1985-1994 и от 2008 г. насетне, е разкрит манастирски коплекс, който обхваща площ от 0.5 ха на тераса в южната част на острова. Установено е, че той е разположен върху монументален храм от елинистическата епоха ( IV-III век пр. Хр.). В близост до съвременния фар са открити основите на фар от същата епоха. През IV век е построен първият християнски храм на острова. Това е трикорабна базилика, от която е запазена олтарната част. В периода V-VI век е църквата е заменена с по-голяма трикорабна църква, която до XVII век претърпява няколко основни преустройства и се използва като гробнична църква. Не е известно кога възниква манастира, но писмените извори споменават, че през XIII век манастир е възстановен и разширен от византийският пълководец Михаил Глава Траханиот. Разрушен е през  XVII век от османските власти за да не се укриват пирати. Монасите и библиотеката са преместени на остров Халки.

Най-значимото археологическо откритие е през 2010 г. когато под олтара на ранната църква е разкрит реликварий с мощи на Йоан Кръстител. Експониран е в Археологическият музей.

 91

Манастирът „ Свети Йоан Предтеча” на о-в Свети Иван

Южна крепостна стена на град Созопол и средновековен манастир „Свети Никола”

Археологическият обект е многопластов и включва структури от различни периоди свързани с историята и културното наследство на Аполония-Созопол.Проучен е в периода 2008-2013 г. по програмата Via Pontika за социализиране на културното наследство на българското Черноморие.Представени са два основни етапа от крепостното строителство на Созопол-късноантичен (IV-VI век) и средновековен (края на VI-XIV век).Участък от късноантичната крепостна стена с дължина 48 м и две правоъгълни кули тип бастион е разкрит в западната част на комплекса.В края на VI век пред нея е изградена външна крепостна стена „протехизма”,която огражда целия созополски полуостров.

  

92 

 

 93

Повече от 100 г. се провеждат археологически разкопки в Созопол и региона. Още през 1904 г. френският консул Дегранж прави проучвания на остров Свети Кирик и на нос Колокита. Значителни проучвания на некропола на древна Аполония има в периода 1946-1949 г., през 70 те години на XX век е проучван некропола в местността „ Калфата”, както и тракийската крепост „ Малкото кале”. От 1992 г. започват редовни проучвания на некропола на древна Аполония, които продължават и досега. В резултат на тях, са разкрити повече от 3000 гробни съоръжения и това е най-добре проучения античен некропол от гръцките колонии по Западното Черномореие. Разкрити са много гробни дарове и Археологическият музей в гр. Созопол разполага с най-богатата колекция от древногръцки рисувани вази в България.

 

 

 

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

юни 2024
пвсчпсн
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930