НачалоАдминистративни актовеЗаповеди на кметаЗаповед-скоби

Заповед-скоби

ЗАПОВЕД

8-Z-851

Созопол, 10.07.  2017г.

НА КМЕТА НА ОБЩИНА СОЗОПОЛ

На основание чл.44, ал.1, т.1 и т.8 и ал.2 от ЗМСМА, във връзка с чл.98, ал.1 и ал.2, чл.167, ал.2, т.2 от Закона за движение по пътищата и чл.20, ал.1, т.1 от Наредба за платено паркиране на моторни превозни средства

 

 

ОДОБРЯВАМ:

 

Ред и условия за принудително задържане, чрез блокиране на колелото на неправилно паркирано паркирано пътно превозно средство / ППС /, в зоните на пътното платно и определени като паркинг-места пред  хотели или други места за настаняване ,  които са заявили и монтирали съответните “Конуси за паркинг места” с  отличителен знак на община Созопол, при използване на техническо средство тип „скоба“, съгласно Приложение № 1, неразделна част от настоящата заповед.

 

 

Контролът на настоящата заповед възлагам на инж. Петя Чапевова Зам.-Кмет на Община Созопол.

 

 

ПАНАЙОТ РЕЙЗИ

Кмет на Община Созопол

 

 

Приложение № 1

 

РЕД И УСЛОВИЯ ЗА ПРИНУДИТЕЛНО ЗАДЪРЖАНЕ, ЧРЕЗ БЛОКИРАНЕ НА КОЛЕЛОТО НА НЕПРАВИЛНО ПАРКИРАНО ПЪТНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО / ППС / , ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ТЕХНИЧЕСКО СРЕДСТВО ТИП „ СКОБА“

 1. Оперативната дейност по използването и прилагането на техническо средство тип „скоба“, събирането на дължимите суми, определени по реда на чл.20, ал.1, т.1 и ал.5 от Наредба за платеното паркиране на моторни превозни средства на територията на гр.Созопол /НППМПСТС/ от собственици или упълномощените от тях водачи за използването и прилагането на техническо средство тип „скоба“,  както и освобождаването на принудително задържаните МПС на територията на Стар град Созопол се организира от фирмата изпълнител.
 2. След констатиране на нарушение на неправилно паркирана МПС на основание чл.98, ал.1 от Закона за движение по пътищата се извършва принудително задържане, чрез блокиране на колелото с техническо средство тип „скиба“.
 3. Екипът за принудително задържане, на неправомерно паркирани МПС, чрез използване на техническо средство тип „скоба“ се състои от контрольор и шофьор, извършващи операции по задържането и освобождаването.
 4. Екипът трябва да е оборудван най-малко с 20 броя скоби за принудително задържане на МПС, чрез блокиране на колелото.
 5. Контрольорът поставя техническото средство тип „скоба“ на едно или двете колела от страната на волана на автомобила, а при невъзможност, предвид начина на паркиране – от друга страна, без да наранява джантата/тите и МПС. Да се  прави най-малко 5 / пет / броя снимки с фотоапарата за констатиране на нарушението – преди блокиране на МПС, с цел регистриране на МПС в нарушение с регистрационния номер, наличие или липса на наранявания. На принудително задържания автомобил с поставена „скоба“ се поставя съобщение за блокирано МПС на видно място и съобщава координати на фирмата обслужваща дейността- телефон за връзка, часа и минутите на констатирането на нарушението за поставяне на техническо средство тип „скоба“.
 6. След поставяне на „скоба“ на предното стъкло на автомобила се поставя съобщение за водача. Съобщението трябва да съдържа текст с основанието за принудителното задържане на колелото на неправилно паркираното МПС и указания за реда на освобождаването му. За час и минути на поставяне на техническото средство тип „скоба“ се записват часа и минутите на нарушението, констатирани от контрольора от екипа при извършената проверка. Съобщенията се осигуряват за сметка на фирмата и са по образец, утвърден от Кмета на община Созопол.
 7. Когато при екипа постъпи лично, чрез телефонна връзка, искане от водача или собственика на МПС за сваляне на скобата от колелото на автомобила, контрольорът я сваля, след като нарушителят заплати сумата за разходите по задържането и престоя, определени по реда на чл.20, ал.5 от НППМПСТС. Явяването на екипа за сваляне на скобата трябва да стане в рамките на не повече от един час, след получаването на сигнал от водача или собственика на МПС.
 8. При престояване на принудително задържано с техническо средство тип „скоба“ МПС, се заплаща сумата от 25 лева с вкл. ДДС. При престой на блокиран със скоба автомобил, повече от 4 часа е в размер на 100лева с вкл. ДДС. Часовете се изчисляват до момента на подаване на сигнал от собственика на блокираното МПС.
 9. Сумата се заплаща на контрольора от екипа констатирал нарушението. При заплащането на сумата се издава финансов документ – фискален бон.
 10. Информацията по т.9 се съхранява в електронен вид и специални месечни отчети за срок не по-малък от 5 години.
 11. Дейност по констатиране и блокиране на неправомерно паркирали МПС ще се извършва в следните часови периоди от 08:30часа до 22:30часа.
 12. Служители от РУ на МВР – Созопол, служители на Пътна полиция са длъжни да оказват съдействие на служителите от фирмата упражняваща дейността по контрола на паркирането на територията на Стар град Созопол, при отказ на водача или собственика на принудителното с техническо средство „скоба“  да заплатят дължимите суми за приложено техническо средство „скоба“ или при регистриране на повреждане на „скобата“, преди свалянето и от екипа за принудително блокиране на колелото на МПС.

 

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

ВАЖНО! Профилът "Община Созопол" във Facebook.com не представя официално община Созопол.

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

април 2024
пвсчпсн
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930