НачалоАдминистративни актовеЗаповеди на кметаВ Черноморец "заключиха" морето

В Черноморец "заключиха" морето

 

литийно черноморецКулминацията на празничните събития в Черноморец бе на 6 декември- Никулден. Празничната програма, организирана от кметството, храма "Свети Никола", НЧ"Димо Николов- 1908", Рибарското дружество "Свети Никола" и Арт клуба започна с тържествена Света литургия в храм "Свети Никола". В препълнения храм отец Стилиян благослови жителите на Черноморец и им пожела упование в Бога и благоденствие.

Сред шпалир от матроси от Почетната рота към Военноморска база - Бургас отец Стилиян и кметът на Черноморец Росен Деспов поведоха литийното шествие до рибарското пристанище, където бе отслужен водосвет на рибарските кораби и лодки на местните рибари.

Традицията бе спазена и всички се качиха на корабите и излязоха в открито море. Там по знак на отец Стилиян в морето бяха хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци и и рибари. Така жителите на Черноморец, чийто живот е неразривно свързан с морето, "заключиха" морето до 9 май, когато отново тържествено ще бъде отключено и рибарите ще могат да излизат в открито море и да ловят риба.

литийно черноморец1След като бе отдадена почит на моряците и рибарите в открито море, в църквата бе осветен и раздаден курбан за здраве. Празникът продължи с общоградско веселие в пристанището на град Черноморец.

В двата празнични дни мнозина черноморци и гости на града се възползваха от възможността да разгледат безплатно гостуващата изложба "Мистерията на кукерите" на Регионален исторически музей-Ямбол, която е подредена в музейната експозиция "Свети Никола".

Още в древността селищата покрай Бургаския залив дълбоко почитали един от най-праведните християнски светци – Николай Чудотворец. Той се възприемал от хората като господар на морето, укротител на бурите и морските стихии. Те вярвали, че светецът- чудотворец плава на златен кораб в морето и винаги се намира там, където има нуждаещи се от помощ. Затова моряците и рибарите от залива го избрали за свой покровител. В негова чест били издигнати средновековните манастири в двата края на Бургаския залив. От север заливът бил пазен от главния манастир„Св. Никола” на нос Емона, а от юг – от манастира „Св.Никола” при днешния Черноморец / преди с. Св.Никола/.Старото име на града е било Свети Никола и поради тази причина жителите на морския град почитат светеца от дълги години.

Почитането на Св.Никола като покровител на рибарите е създало някои задължителни ритуали и забрани след празника му. Първият улов рибарите посвещават на патрона си, а първата уловена риба трябва да се приготви и изяде на самия бряг, като костите й се хвърлят в морето. Вярва се, че на този ден се затваря морето и приключва есенно-зимния риболовен период. След този ден традицията забранява ловенето на риба до пролетта. Така рибарите не само се запазват от зимните стихии, но и оставят морето да възстанови своето рибно богатство.

Жителите на град Черноморец спазват традицията и извършват ритуал по заключване на морето. Отдават почит на загиналите моряци, а рибарите символично хвърлят във водите ключа, за да може след това на Летния Никулден с подобен ритуал да се извади ключът от морето и да се отключи, за да може рибарите и моряците спокойно да влизат в него с благословията на Свети Никола.

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

ВАЖНО! Профилът "Община Созопол" във Facebook.com не представя официално община Созопол.

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

април 2024
пвсчпсн
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930